Pop-upwonen als een once-in-a-lifetime ervaring

Fenne Thaens en Kevin Gijs wonen tijdelijk in het oude postkantoor van Berchem. In afwachting van het nieuwe woonproject dat CORES Development er tegen het einde van 2021 wil opstarten, is het voor het koppel een bijzondere en budgetvriendelijke manier van wonen. In ruil beheren ze het gebouw zodat het niet verloedert. Het is een win-win voor beide partijen, waar ook de buurt wel bij vaart.

Ondertussen woont Fenne (29) al twee jaar in het oude gebouw van Bpost in de Uitbreidingstraat in Berchem. Het onthaal en de vroegere loketten vormen vandaag de leefruimte van de jonge geneeskundestudente. De loketnummers zijn blijven hangen. “Toen ik weer ging studeren, zocht ik een betaalbare plek om te wonen”, vertelt ze. “Via-via leerde ik Interim Vastgoedbeheer kennen. Zij zijn gespecialiseerd in leegstandbeheer. Ik schreef me in en een tijdje later belden ze me op met dit voorstel.” En wat eerst onmogelijk leek, lukte Fenne uiteindelijk wonderwel. De ongeïnspireerde, publieke ruimte van weleer turnde ze om tot een warme, gezellige thuis.

Tussen de twee coronagolven van 2020 kwam ook Kevin (27) erbij, die als arts in het Sint-Vincentiusziekenhuis werkt. “De stoelen waar we nu op zitten, zijn mijn inbreng hier”, lacht hij. De tijdelijke woning van het koppel mag het bewijs zijn dat je van elke ruimte iets moois kan maken, ook met een klein budget. Fenne: “Behalve enkele stukken, heb ik niets nieuws gekocht. Hier staat alles wat ik doorheen de jaren op rommelmarkten of in kringloopwinkels heb verzameld. De salontafel maakte mijn vader en het bankje in de slaapkamer timmerde ik zelf in elkaar.” Naast het bonte allegaartje planten en de mix van Afrikaanse decoratie en vintagevondsten vallen de kleurrijke, abstracte schilderijen aan de muur op. “Die zijn van mijn mama én van mij”, vertelt Fenne. “Mijn moeder schildert al heel lang. Thuis heeft ze een atelier vol schilderijen en ik mocht een selectie maken voor hier.”

Bijzonder wonen op toplocatie

Fenne en Kevin wonen op een heel budgetvriendelijke manier op een toplocatie in een bijzonder gebouw. In ruil wordt er van het koppel verwacht dat ze een oogje in het zeil houden. In hun rol als conciërge zorgen zij ervoor dat het gebouw niet verloedert of ten prooi valt aan vandalisme. Kevin: “Tot nog toe hebben we op dat vlak nog geen problemen gehad. Vanuit onze leefruimte hebben we zicht op de straat en op de parking. Aan de grote vensterpartijen hangen geen gordijnen. We kennen ondertussen iedereen die passeert en van buitenaf is het duidelijk dat dit gebouw bewoond is. Dat doet de buurt duidelijk goed, want als we in de zomer buiten zitten met een roséke, krijgen we leuke reacties van passanten. En af en toe hebben we nog iemand aan de deur die een pakketje op de post wil doen.” (lacht) 

CORES Development richt zich op het einde van het jaar om het nieuwe woonproject op te starten. Zekerheid over de opstartdatum is er evenwel niet en dat is meteen de keerzijde van het concept van tijdelijke bewoning. “Wij zijn geen huurders, maar gebruikers. Dat wil zeggen dat we hier voor onbepaalde duur wonen en dat het mogelijk is dat we plots op een paar weken tijd moeten vertrekken. Toch vind ik het de moeite waard, want het is een unieke kans om op zo’n coole plek te kunnen wonen. En als we hier binnenkort of ooit vertrekken, zullen we altijd kunnen terugkijken op deze fantastische once-in-a-lifetime ervaring.”